מהו טיפול משפחתי?

טיפול משפחתי בצפון - ייעוץ משפחתי בצפון

טיפול משפחתי, בשונה מ, הוא שיטת טיפול ייחודית הרואה את היחיד כחלק ממערכת רחבה יותר - המשפחה.הטיפול המשפחתי מתמקד ביחסים של היחיד עם סביבתו, יחסים בתוך המשפחה ומסייע לשינוי ולשיפור המערכת המשפחתית כולה.

 מתי פונים לטיפול ? 

באלו מקרים פונים לטיפול משפחתי, כיצד הטיפול מתנהל ומה מנסה המטפל להשיג דרכה? מדוע הוא קבוצתי ואיננו פרטני ואיך הוא יכול לסייע למערכת המשפחתית בכך?

 

טיפול משפחתי הינו ענף בפסיכותרפיה שנועד לעבוד עם משפחות, במטרה ליצור שינוי אצלן בפתרון בעיות אשר יכולות להופיע גם אצל היחיד, אך מכבידות עליה. היא מדגישה את היחסים המשפחתיים כגורם מרכזי בבריאותו הנפשית של האדם ומאמינה כי למעורבות המשפחה בהתמודדות ובפתרון קשיים ישנה חשיבות, גם אם הבעיה מיוחסת רק לאחד מבני המשפחה ונתפסת כבעיה אישית שלו. טיפול משפחתי הוא בדרך כלל קצר מועד, נמשך בין 10-20 מפגשים, ממוקד בפתרונות ומכוון למטרה הטיפולית שנקבעה עבורו על ידי המטפל והמטופלים עצמם. הוא נדרש בדרך כלל במצבי משבר חריפים, בתקופות של שינוי ומעבר, בכל הקשור לקשיים עם ילדים ונוער וקושי בתפקוד המשפחה כסמכות אחת וכן במצבים של בעיות כרוניות של משפחות אלימות או עם דפוסים הרסניים , משפחות שעומדות להתפרק או לאחר נישואין שניים.

 

מצבי משבר חריפים יכולים להתבטא בכל מצב קיצוני שהפרטים המרכיבים יחד משפחה יכולים לעבור, כגון: בעיית בריאות, מחלה סופנית, מוות במשפחה, אובדן עבודה, ירידה מנכסים או משבר כלכלי, התעללות מינית, גירושין, בגידה, תאונה, טראומה, מחלת נפש ועוד. תקופת שינוי ומעבר יכולות להיות תקופת היריון ולידה, בעיות סביב הגירה, אבטלה, גיל מעבר , קשיים עקב ניתוח פלסטי, הסתגלות לאחר ניתוח. קשיים עם ילדים ונוער עשויים לעלות במיוחד עם היחלשות הסמכות ההורית או גם בהקשר של אימוץ. עלול להיות גם מצב של קושי בתפקוד המשפחה, כאשר ההורים מתווכחים והילדים עומדים בתוך כל הקונפליקטים וכן מקרים שבהם המשפחה עומדת להתפרק ויש צורך בגישור. כמו-כן, גם בבעיות כרוניות במשפחה, שיכולות להתבטא באלימות, התמכרויות והימורים, או בהתמודדות עם גילוי עריות למשל קיים צורך בטיפול משפחתי שיסייע לה לתפקד טוב יותר. במקרים של משפחות מורכבות לאחר נישואים שניים קיים קושי נוסף , אשר בא לידי ביטוי בילדים נוספים ובמערכת יחסים מורכבת יותר ולכן ייעוץ נכון והדרכה מתאימה יכולים לסייע ולתרום לשיפור מערכת היחסים.

 

במהלך הטיפול , המטפל משיג את המעורבות באמצעות השתתפות ישירה בפגישות הטיפוליות וכן בהיותו מנסה לדובב את כולם כמה שניתן בשיחות המתנהלות לתמיכה ומעורבות גבוהה יותר במערכת המשפחתית. הטיפול מתבסס על ההבנה שהמשפחה היא המשאב הגדול העומד לרשות הפרט בהתמודדותו עם קשיים רגשיים, פיזיים וחברתיים וכי בעיות רבות יכולות להיפתר באמצעות שינוי בדפוסי יחסי הגומלין והיחסים במשפחה.

לסיכום, טיפול או ייעוץ משפחתי יכול לעזור למשפחות שהתפקוד שלהן נפגע, דרך הטיפול מחזק השתתפות פעילה ומעורבות של כל אחד ואחד מבני המשפחה, מאחר ושינוי ביחסי הגומלין יכול לעזור רבות לתפקוד טוב יותר ולצמיחה שלה.

 

 את המפגשים אנו מקיימים על בסיס קבוע ע"י בניית לוח זמנים מסודר כאשר בכל מפגש נתמקד בנושא המתאים.

052-5277601              kcollege@012.net.il

ד״ר דליה קריינדלר - מטפלת משפחה מוסמכת​